Fenntartható megoldás a húsos és élelmiszer iparban
A 21. század második évtizedének a végén a műanyag húsos ládák rendkívül elterjedt tárolási formának számítanak az élelmiszeriparban. A magas logisztikai és higiéniai elvárások, valamit a nemzetközi élelmiszervédelmi standardok rákényszerítették a legnagyobb csomagolástechnikai és élelmiszerfeldolgozó vállalatok a közös innovációra. Természetesen ezek az elvárások nemcsak a hús, hal tárolásában de a gyümölcsös és zöldséges ládák esetében is alkalmazandóak mind a mai napig.
Logisztikai szempontból nézve a gyors azonosítás és a könnyű mozgathatóság a legfontosabb szempontok. Ez elősegíti az amortizáció elkerülését hiszen a lehető legkevesebb érintkezéssel kívánjuk eljuttatni a termékeket és ládákat egyik helyről a másikra. Ez elősegíti a hosszú élettartamot illetve ma már szinte alapelvárássá vált, hogy a tárolók önmagukban is környezettudatosan legyenek kialakítva. Emiatt a műanyag húsos ládák ma már újrahasznosítható és újrafelhasználható anyagokból készülnek a fenntartható jövő érdekében. Az EFSA által is elfogadott tárolók használata igen előnyös lehet az élelmiszeripari vállalkozások számára hiszen segítenek csökkenteni a csomagolási költségeket és a szénfelhasználás lábnyomát. Ez utóbbi akár adócsökkentéshez is felhasználható, ami tovább javítja a profitképességét ezeknek a cégeknek. Mindenképpen érdemes elgondolkodni egy zöld megoldás használatát, ha az iparágunk rá van kényszerülve a tömeges műanyag használatra.